Nové genetické rizikové faktory revmatoidní artritidy
Riziko rozvoje revmatoidní artritidy může ovlivnit 34 nově identifikovaných genetických markerů. Nenechte si ujít výsledky studie.

×

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

Nenechte si ujít ty nejzajímavější případy z klinické praxe. Inspirujte se. Vzdělávejte se. PTEJTE SE.

» Přehled případů » Ankylozující spondylitida » Zánětlivá komplikace u HLA B 27 pozitivního pac.

Zánětlivá komplikace u HLA B 27 pozitivního pac.

17. 2. 2023

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Pacient r. 1970 v pracovní neschopnosti od 10/22 byl odeslán k revmatologickému vyšetření, které proběhlo 17.1.2023.... při vyšetření pacient obtížně chodí, bolí PDK, kloubní nález bez artritidy, významně omezeno Lass. vpravo, Thomayer významně omezen pro bolest LS páteře, jizvy na břiše klidné, jinak bez patologie

Začátek obtíží pacienta 21.10.2022, kdy po prochladnutí vznikla náhle bolest bederní páteře s propagací do PDK. Navštívil urgentní vyš. v nemocnici, kde obtíže neurolog zhodnotil jako LI sy s radik iritací S1 vpravo, bez senzomotor deficitu. Aplikováno analgetikum i.m., pak i druhý den aplikováno analgetikum i.m. u PL.

25.10.2022 odeslán praktickým lékařem na urologii pro susp. infekci močových cest CRP 330mg/l,leu 12,8. Z urologie pac. odeslán na chirurgii pro v.s. absces při m. iliacus v m. pánvi vpravo provedeno CT břicha a malé pánve
10/22- v.s abced. ložisko při m.iliacus v malé pánvi vpravo, zabcedovaný hematom? m.iliacus vpravo rozšířený, zánětl infiltr či prokrvácený, skelet pánve a zachycené páteře bez traumatic. či osteodestruktivních změn
11/22 kontrolní CT břicha - další část regrese nálezu, poloha drénů se nemění, přetrvává poměrně ohr kolekce tek s bublinkami plynu MR pánve 12/22 - difusní zánětl iritace P iliopsoatu (zejm iliacu) v pánvi se známkami výrazné sacroileitidy vpravo a infiltrací pochev sacrálních kořenů vpravo a durální a epidurálních obalů v LS oblasti, plochá kolekce tekutiny (40x10 mm) při horním okraji P kyčel kosti, která t.č nemá charakter abcesu za pobytu na chirurgii byl absces opakovaně incidován, kultivačně S.aureus, terapie Augmentin, Metronidazol, Prostaphlin, Vancomycin, Ceftazidin....při normalizaci CRP (11/22....12,9) drény ex pro pokračující bolesti křížové oblasti a parestezie P stehna odeslán ke konzultaci na spondylochirurgii
20.12.2022 s výsledkem MRI, zde doporučeno nabrat hemokultury a zahájit adekvátní ATB terapii na spádovém chirurgickém odd. ev. překlad na infekční odd. ambulatní vyšetření na spádové chirurgii se zprávou ze spondylochirurgie doporučilo předat pacienta na ortopedii...ortoped doporučuje revmatologické vyšetření a pacientovi sděluje, že bolest PDK a problém s chůzí má při onemocnění M. Bechtěrev v rámci revmatologické vyšetření

17.1.2022 indikovány labor.odběry i RTG Laboratorní výsledky (13.02.2023) Urea 5,5 mmol/l (2,8-8), Kreatinin 78 umol/l (62-106), Kyselina močová 330 umol/l (220-420), Ca - vápník 2,27 mmol/l (2,15-2,5), P - fosfor 1,38 mmol/l (0,65-1,6), Bilirubin celk. 11,6 umol/l (0-17), ALT 0,39 ukat/l (0,1-0,78), GGT 1,49 ukat/l (0,14-0,84), ALP 1,57 ukat/l (0,66-2,2), Revm. faktor 10 IU/ml (0-14), WBC - leukocyty 6,8 [10^9/l] (4-10), RBC - erytrocyty 4,96 [10^12/l] (4-5,8), HB - hemoglobin 153 g/l (135-175), HCT - hematokrit 0,429 l/l (0,4-0,5), MCV-stř.obj.ery 86,5 fl (82-98), MCHC - st.bar.k. 357 g/l (320-360), MCH-Barvivo erytrocytu 30,8 pg (27-33), PLT - trombocyty 216 [10^9/l] (150-400), RDW 12,5 % (10-15,2), FW - za 1. hod 8 mm/1h (1-12), FW - za 2. hod 23 mm/2h (4-32), CRP 4,5 mg/l (0-5), Glukóza neg arb.j., Bílkovina neg arb.j., Bilirubin neg arb.j., Urobilinogen neg arb.j., pH 5,5 (5-8), Krev neg arb.j., Leukocyty neg arb.j., Ketolátky neg arb.j., Nitrity neg arb.j., Specifická hustota 1,032 kg/m^3 (1002-1040), Bakterie 1 elem./1µl (0-40)

Externí metody Zpráva>>Metody odeslané ke zpracování do EUC Laboratoře Praha: S_ANAG, S_ANCA, ANCA při poz.MPO,PR2, S_CCP vše negativní HLA B 27 pozitivní RTG 23.1.23 RTG Th páteře: Přim. hrudní kyfoza, mírná esoitá skolioza, bez výraznější rotace obratlů. Incip. ventrální a laterální spondyloza střední třetiny Th páteře. Přim. výška a tvar obratlů.

RTG LS páteře: Napřímená bederní lordoza s mírným prohnutím doleva a sin rotací. Přim. výška a tvar obratlů se zachovanou šíří meziobratlových štěrbin. Incip. spondylarthrotické změny LS přechodu.
RTG pánve: Asymetrie vzhledu SIK - vpravo je štěrbina sice přim. šíře, ale neostrých okrajů v porovnání se stranou levou. Vlevo ostře ohraničené kl. plochy, bez zúžení kl. štěrbiny, na kyčel. kloubech přim. nález RTG rukou (1 projekce): Nález přim. věku, bez vyjádřených známek arthrozy či arthritidy.
RTG nohy L: RTG nohy P: Bez halluxu oboustranně. Sekundární arthrotické změny I. MTP kloubu. Flekční postavení prstů oboustranně. Pacient je dále sledován v diaporadně a v GEP pro DM II na PAD od 2020, patol v JT s izolovanou elevací GMT- NAFLD pacient nemá typický zánětlivý charakter bolesti páteře, chybí ranní zatuhlost, Ibuprofen ulevuje jen částečně, převeden na Diclofenac duo 2x1, nikdy v minulosti bolesti páteře neměl, bolest páteře vznikla akutně. Ortoped pacienta předal do péče revmatologa s tím, že veškeré obtíže pacienta revmatologické etiologie??

Myslíte si, že popis MRI pánve odpovídá pouze revmatickému onemocnění? Nemůže se za obtížemi skrývat jiné onemocnění? Děkuji za odpověď.

Sdílet

Reakce: 2

M. iliacus and m. psoas mají úzkých vztah k SI skloubení. Nevylučoval bych možnost šíření absecesu směrem ke kloubní štěrbině a septickou formu sakroileitidy. Ve Vašem popisu jsem nenašel přímo MR, kterou zmiňujete a která by mohla objasnit vztah abscesu a kloubní štěrbiny. O klasický obraz axiální spondyloartritidy se nejedná, Vzhledem k současné absenci systémové záněltivé aktivity jsou NSA adekvátní volbou. Asi bych s časovým ostupem zoopakovat MR SI skloubení s žádostí o popis změn v m. iliopsoas, v případě přítomnosti tekuiny v SI skloubení pak CT kontrolovanou aspiraci a kultivaci. Otázkou zůstává, jak došlo ke vzniku toho abscesu. Souvislost s i.m. injekcí je nepravděpodobná vzhedem k lokalizaci. Krvácení v oblasti je spojeno často s antikoagulační léčbou, coř zřejmě není náš případ. Došlo tedy asi k hematogennímu zavlačení infektu při septikemii nejasného původu. Endokarditida byla asi vyloučena, že?

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Odpověď pana profesora Horáka mi velmi pomohla, doporučený postup budu akceptovat.

Tazatel byl s doporučeními spokojen

Další případy

Revmatolog

Měnící se laboratorní nálezy a plánované těhotenství

Dobrý den, prosím o konzultaci případu: pacientka ročník 1990, poprvé vyšetřená u nás 7/22: u matky snad autoimunní onem. Ve 3 letech prodělala těžkou chřipku s poškozením sluchu. Má hyperaktivní moč. měchýř, 6/22 i při zavedeném tělísku otěhotněla,...

0 28. 3. 2023 Číst více
Revmatolog

Chronické bolesti zad

Pacientka S.R., 44let Od r. 2013 bolesti zad v celém rozsahu, které vygradovaly v r 2017, kdy už nemohla vykonávat zaměstnání kadeřnice, byla rok v PN . Proběhla řada vyšetření, léčba včetně analgetických infuzí a lůžkové rehabilitace. Vše vedlo k us...

1 2. 2. 2023 Číst více
Revmatolog

Proximální slabosti dolních končetin

Vážené kolegium, tímto se na Vás obracím s prosbou v rámci differenciální diagnostiky. Jedná se o 79letou pacientku anamnesticky po karcinomu prsu 2010, od 8/2022 vyšetřovnou pro slabost proximálních svalů dolních končetin. Pacientka byla nejdříve pr...

1 2. 12. 2022 Číst více
Odebírejte náš
newsletter
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.