Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.

Květnové novinky v revmatologii
Knižní tip - Systémová sklerodermie, farmakologická účinnost u Stillovy choroby i téma infekční mortality u autoimunitních nemocí. Čtěte více.

×

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

Nenechte si ujít ty nejzajímavější případy z klinické praxe. Inspirujte se. Vzdělávejte se. PTEJTE SE.

» Přehled případů » Nejasná diagnóza » Perimaleolární otoky NS

Perimaleolární otoky NS

29. 4. 2024

Dobrý den, prosím o konzultaci. Muž 50let, bez interních komorbidit, bez chronické medikace. Cca před 4týdny náhle symetrické perimaleolární otoky bilat., palpační citlivost hlezna a kotníku, jinak bez zarudnutí, bez proteplení. Ráno vždy otoky mírně lepší, ale přítomny. Před vývojem neudává nachlazení, bez úrazu.

Lab.: pouze zvýšené FW 39, CRP 31,3, moč 1j. krev, ery nepřítomny, ostatní lab. renální par., CB, albumin, jaterní panel, KO, minerálny, NT-proBNP v normě, nabrán základní RF panel - HLA B27neg., imunoglobulin igM,igA,iGG negativní, anti CCP negativní. nadhraniční DD - proto pac. ad DUS DKK, kde bez nálezu TEN či jiné patologie. RTG hlezna bez patologie. Zkoušena medikace NSA - Aulin - pouze s parciálním efektem. konrtolní lab. s odstupem 10dní - CRP v poklesu 5,3, FE nadále elevace 34. Změna Aulinu na Meloxicam - efekt mírně lepší, ale otoky přetrvávají.

Z mého pohledu doporučeno dovyšetření revmatologem - nicméně termíny v rámci mnoha měsíců. Prosím o doporučení stran dalšího postupu - ev. doplnění vyšetření. Velice děkuji.

Sdílet

Reakce: 2

Zvažoval bych na prvním místě reaktivní artritidu (kultivace moč, stolice, výtěr z hrdla,ASLO, chlamydie, yersinie, salmonelly), dále sarkoidózu (rtg SP k vyloučení hilové adenopatie, SACE, případně plicní vyšetření), to by šlo provést v rámci Vašeho vyšetřování. Při podezření na zánětlivé revmatické onemocnění by se měl k revmatologovi dostat do 6 týdnů, optimálně dříve, což si vyžádá (možná) Vaši osobní telefonickou intervenci.

K úvaze je doplnit USG (příp. MR) k posouzení přítomnosti (teno)synovitidy nebo výpotku , pokud není klinicky jasné, zda příčinou perimal. otoků je artritida.

Další případy

Praktický lékař

Rostoucí bolesti svalů

Dobrý den, chtěla bych poprosit o konzultaci svého pacienta. Muž, roč 1977. Začalo to bolestí levého ramene před měsícem a půl, bez anam úrazu, poté se přidalo druhé rameno, tříslo a zápestí. Bolesti hlavně v místech úponu svalů. Bolesti nejhorší při...

0 17. 6. 2024 Číst více
Praktický lékař

Otoky rukou

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o odbornou radu ohledně dalšího postupu u pacientky roč. 86 s bolestmi a otoky kloubů rukou HK bilat. Níže popisuji sled vyšetření v ordinaci i nemocnici. návštěva v ordinaci 18.4.2024 S od soboty pociťuje brnéní v...

1 10. 6. 2024 Číst více
Praktický lékař

Anémie, bolesti kloubů

51letá pacientka, zde nově registrovaná (včera jsem ji viděla poprvé), přichází pro odeznělý stav febrilií, zduření kloubů palců hkk, únavu, stavy nevolnosti. Zde obj. hlavně bledá, klouby rukou jen minim. zduřelé, palp. bolestivé PIP palců mírně, ji...

2 6. 6. 2024 Číst více
Odebírejte náš
newsletter
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.