Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

Nenechte si ujít ty nejzajímavější případy z klinické praxe. Inspirujte se. Vzdělávejte se. PTEJTE SE.

» Přehled případů » Nejasná diagnóza » Chladný 3. prst

Chladný 3. prst

31. 3. 2023

Pacientka 47 let... OA: St.p.Hysterektomii a adnexektomii s ponecháním L ovaria pro Ca děložního čípku, následně chemoterapie a radioterapie, Cervikokraniální syndrom, Příležitostný kuřák subj.: 3 měsíce zpátky nesla tašku, byla zima, tehdy poprvé studený 3. prst P ruky, od té doby intermitentně nezávisle na okolní teplotě 3. prst sám zbělí, třeba na 1/2 hodiny nebo na 1/2 dne a pak se zase zrůžoví, ale stále je studený..při svěšení je červenější než ostatní, ale pořád chladný...,u nás v ordinaci prst růžový, ale znatelně chladnější oproti ostatním prstům. Pulzaci na a. radialis hmatám dobře. ..Stádium zmodrání prstu nemá

Zvažuji Raynaudův syndrom, nevím, zda by zblednutí a a poruchu prokrvení mohl udělat i syndrom karpálního tunelu, protože pracuje manuelně...když oplachuje nádobí studenou vodou, tak ji prst hodně studí až bolí.

Prosím o radu, jaké vyšetření bych měla dále podniknout. Moc děkuji! 

Sdílet

Reakce: 2

Vypadá to dle popisu na možnou ischemii toho postiženého prstu. Pro Raynaudův syndrom to typická manifestace není. Pro jistotu bych nechal vyšetřit ANA protilátky a kapilaroskopii k vyloučení časné sklerodermie a nemocnou bych odeslal k angiologovi k dalšímu vyšetření.

Souhlasím s prof. Horákem s navrženým postupem, z našeho pohledu ANA a kapilaroskopie, odeslat k angiologovi. Není vazba na chlad. ... SKT vzácně může také patřit do dif.dg. nemocí provázených Raynaudovým fenoménem (RF). Předpokládám, že je onkologicky sledována. Doplnil bych ještě rtg horní hrudní apertury k vyloučení TOS. Sek. příčin RF je mnoho...

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Dobrý den, moc moc děkuji za odborné odpovědi, kterými se budu řídit!

Tazatel byl s doporučeními spokojen

Další případy

Praktický lékař

Je vhodné doplnit revmatologické vyšetření?

Obrátila se na nás pacientka s tím, že ji začaly bolesti kloubů "všechny", už nemohla ani hrníček udržet, jela radši do nemocnice, úplně svírání kloubů jako ve svěráku, na rukou, lokty, tam udělaly odběry, dali léky na zánět kloubů, to zabralo, na do...

1 2. 7. 2024 Číst více
Praktický lékař

Séropozitivita ANA s kožními projevy, dle revmatoložky spíše SLE

Obracím se na Vás touto cestou s prosbou o vyšetření pacienta se séropozitivitou ANA s kožními projevy, dle revmatoložky spíše SLE. Navíc se u pacienta objevila výrazná restrikční porucha ventilace s dušností. V příloze zasílám nález z revmatologie,...

1 26. 6. 2024 Číst více
Praktický lékař

Susp. polymyalgia reumatica

Dobrý den, ráda bych zkonzultovala staršího pána - zda by se mohlo jednat o polymyalgii reum a mohu si eventuelně dovolit nasadit prednison a co ještě před nasazením učinit. Pán je kardiak, chron. srd. selhání na podkladě ICHS,trvalá KS, známá CHRI,...

1 21. 6. 2024 Číst více
Odebírejte náš
newsletter
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.