Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.

Květnové novinky v revmatologii
Knižní tip - Systémová sklerodermie, farmakologická účinnost u Stillovy choroby i téma infekční mortality u autoimunitních nemocí. Čtěte více.

×

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

Nenechte si ujít ty nejzajímavější případy z klinické praxe. Inspirujte se. Vzdělávejte se. PTEJTE SE.

» Přehled případů » Nejasná diagnóza » Nejasná diagnóza - je třeba pacientku dále vyšetřovat?

Nejasná diagnóza - je třeba pacientku dále vyšetřovat?

16. 5. 2024

Pacientka, nar. 1957. 7.5.24 přichází pro: Asi před 2 tý se udělala modřinka a boule na P paži, pak za dva dny na levé, úraz nebyl, ztratilo se to a teď má znovu vpravo pár dní O.: hematom/indurace na P paži asi 4 cm v průměru, palp. citl., vlevo již jen zcela drobná palp. indurace Odebrána krev. Následně po týdnu pac. sděluje, že vlastně chodí na vakcíny na alergologii na roztoče a že jí zvyšovali dávky a poté, co ukázala modřinu s boulí i tam, tak jí je zase snížili. Dnes na náš dotaz sděluje, že boule již zmizely, nic na pažích ani jinde nemá. Klouby na rukou ji bolí občas, myslí, že z artrozy. Občas bolí záda, nebo svaly na stehnech. Nicméně labor. vyšel pozit. RF a anti SSARo30. Výsledky přikládám.

Je třeba pac. dále vyšetřovat, zkontrolovat? Děkuji.

Přílohy:
Sdílet

Reakce: 1

Obtíže se zatím jeví jako zcela nespecifické. Přítomnost anti Ro 60 a RF by mohla svědčit pro Sjögrenův syndrom. Nas prvním místě je třeba doplnit anamnézu o ev. sicca symptomatologii (nedostatek slz, slin, vaginální suchost). Pokud budou sicca příznaky přítomné, tak by bylo vhodné odeslat pacientku na revmatologii. Pak by se doplnil Shirmerův test a sialometrie, dle nálezu ev. biopsie ze rtu.
Pokud nemá žádné příznaky, bude stačit kontrolovat klinický stav a ev. vývoj protilátek cca za rok.

MUDr. Liliana Šedová
MUDr. Liliana Šedová 18. 5. 2024 23:12

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Vážená paní doktorko, děkuji mnohokrát za radu, zaměřím se na příznaky sicca sy a podle toho budeme ev. postupovat dále, nebo jen kontrolovat.

Tazatel byl s doporučeními spokojen

Další případy

Praktický lékař

Rostoucí bolesti svalů

Dobrý den, chtěla bych poprosit o konzultaci svého pacienta. Muž, roč 1977. Začalo to bolestí levého ramene před měsícem a půl, bez anam úrazu, poté se přidalo druhé rameno, tříslo a zápestí. Bolesti hlavně v místech úponu svalů. Bolesti nejhorší při...

0 17. 6. 2024 Číst více
Praktický lékař

Otoky rukou

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o odbornou radu ohledně dalšího postupu u pacientky roč. 86 s bolestmi a otoky kloubů rukou HK bilat. Níže popisuji sled vyšetření v ordinaci i nemocnici. návštěva v ordinaci 18.4.2024 S od soboty pociťuje brnéní v...

1 10. 6. 2024 Číst více
Praktický lékař

Anémie, bolesti kloubů

51letá pacientka, zde nově registrovaná (včera jsem ji viděla poprvé), přichází pro odeznělý stav febrilií, zduření kloubů palců hkk, únavu, stavy nevolnosti. Zde obj. hlavně bledá, klouby rukou jen minim. zduřelé, palp. bolestivé PIP palců mírně, ji...

2 6. 6. 2024 Číst více
Odebírejte náš
newsletter
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.