Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.
×

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

Nenechte si ujít ty nejzajímavější případy z klinické praxe. Inspirujte se. Vzdělávejte se. PTEJTE SE.

» Přehled případů » Nejasná diagnóza » Artralgie, ztuhlost klobů a otoky DK po infektu

Artralgie, ztuhlost klobů a otoky DK po infektu

20. 11. 2023

53letý pacient, OA.:Smíšená hyperlipidemie, hypertenze, ICHS, st.p. STEMI bočné stěny - lékový stent ad RD 9.11.2021 Ulcerozní kolitis levostranný tvar, postiženi rektosigmoidea od 1/2022 Peritonzilární absces- léčen hosp. 21.-25.7.2022 St.p. APPE pro gangrenosní perforovaný appendix s peritonitidou od 08.03.2023

TRVALE UŽÍVANÉ LÉKY: ANOPYRIN 100MG TBL NOB 60(3X20) 1 tbl. denně po jídle CONCOR COR 2;5MG TBL FLM 28 1/2-0-0 DETRALEX 500MG TBL FLM 180 2 tbl. denně po jídle IMASUP 50MG TBL FLM 100 1 - 0 - 0 MEDROL 4MG TBL NOB 30 II 2-0-0 PENTASA SACHET 2G GRA PRO 60 1 - 0 - 1 PRESTARIUM NEO 5MG TBL FLM 30 1/2-0-0 SORVASTA PLUS 40MG/10MG TBL FLM 30 1-0-0 URSOSAN FORTE 500MG TBL FLM 100 0 - 0 - 3 PA: IT, sedavé zaměstnání

13.11.2023 11:20 subj.: před 14 ti dny bolela hlava, klouby, po 2 dnech to ustoupilo, pak se to začalo vracet - bolest hlavy, kloubů, o víkendu ležel bral paralen, bolesti ustoupily a druhý den začaly znovu, od 7.11. se k bolestem kloubů přidaly otoky DK...více vlevo obj.: afebrilní, AS klidná, pravidelná, dýchání sklípkové, TK:136/91 P:54 1. měření na PHK břicho bpn, klouby bez otoků, (bolí jen při zátěži, hlavně kolena), ale jsou prosáklé prsty na rukou, ztuhlé asymetrické otoky DK, horší vlevo, kde je těstovitý otok do cca 1/2 bérce, bolestivý, vpravo je také otok, ale menšího rozsahu, mírný prosak je i na nártech... Zá.: st.p. viroze, přetrvávají artralgie a po týdnu virozy vznik otoků DK u pacienta po infarktu myokardu s ulcerozní kolitidou na imunosupresivní léčbě....

14.11.2023 08:00 03085 S_UREA 3.5 mmol/l (3.2 - 8.2) 01511 S_KREA 73 µmol/l (64 - 104) 03077 S_KMOC 354 µmol/l (210 - 420) 02503 S_Na 146 >> mmol/l (136 - 145) 02269 S_K 4.0 mmol/l (3.5 - 5.1) 01431 S_Cl 110 >> mmol/l (98 - 107) 00581 S_ALT 0.23 µkat/l (0 - 0.67) 01960 S_GGT 0.37 µkat/l (0.14 - 1.22) 02756 S_PROT 68 g/l (65 - 85) 00504 S_ALB 45 g/l (32 - 48) 01524 S_CRP <4.0 mg/l (0 - 10) 30558 S_BB 40.0 mmol/l (38 - 46) 32005 S_RF <4 IU/ml (0 - 20) 32007 S_ASLO <25 IU/ml (0 - 200) 01428 S_korCl 105 mmol/l (102 - 110) 12438 IS - lipémie 0 neuvedena 12435 IS - hemolýza 0 neuvedena 12424 IS - ikterita 0 neuvedena 03048 S_TSH 1.413 mIU/l (0.55 - 4.78) 16353 S_NT-proBNP 64.7 ng/l (0 - 125) 02686 PLT trombocyty 226 10^9/l (150 - 400) 03493 D-dimery kvant. 1.20 >> mg/l FEU (0 - 0.5) 03409 U_pH 5 jedn. (5 - 8) 03364 U_GLUK 0 jedn. 03378 U_KETO 0 jedn. 03434 U_UBG 0 jedn. 03280 U_BILI 0 jedn. 03371 U_KREV 0 jedn. 03413 U_PROT 0 jedn. (0 - 0) 03399 U_nitrity NEG arb.j. 05143 U_spec. hmotnost 1.010 << kg/dm^3 (1.015 - 1.025) 03388 U_LEU chemicky 0 arb.j. 14010 U_EPITdlaž. 0 /µl (0 - 10) 14012 U_EPIT jiné než dlaž. 0 /µl (0 - 3) 03297 U_VALhyal. 0 /µl (0 - 3) 09239 U_ERY 4 /µl (0 - 10) 09323 U_LEUK 1 /µl (0 - 20) 15142 U_VALpat. 0 /µl (0 - 0.49) 08462 U_BAKT 0 /µl (0 - 10) 03342 U_KRST 0 /µl (0 - 10) 03437 U_KVAS 0 /µl (0 - 3) 12335 U_HLEN 0 /µl (0 - 0.49) 14251 U_SPERMIE 0 /µl

02380 WBC leukocyty 5.5 10^9/l (4 - 10) 01673 RBC erytrocyty 4.30 10^12/l (4 - 5.8) 01990 HB hemoglobin 132 << g/l (135 - 175) 02095 HTK hematokrit 0.391 << neuvedena (0.4 - 0.5) 02417 MCV 90.9 fl (82 - 98) 03389 MCH 30.7 pg (28 - 34) 03390 MCHC 338 g/l (320 - 360) 03630 Neutrofily 0.393 << neuvedena (0.45 - 0.7) 03593 Lymfocyty 0.449 neuvedena (0.2 - 0.45) 03599 Monocyty 0.140 >> neuvedena (0.02 - 0.12) 03503 Eozinofily 0.013 neuvedena (0 - 0.05) 03472 Bazofily 0.005 neuvedena (0 - 0.02) 03617 Neutrofily abs. počet 2.16 10^9/l (2 - 7) 03590 Lymfocyty abs. počet 2.47 10^9/l (0.8 - 4) 03596 Monocyty abs. počet 0.77 10^9/l (0.08 - 1.2) 03501 Eozinofily abs. počet 0.07 10^9/l (0 - 0.5) 03470 Bazofily abs. počet 0.03 10^9/l (0 - 0.2) 04768 RDW 12.5 % (10 - 15.2) 04745 PDW distř. křivka PLT 11.6 fl (9 - 17) 04724 MPV stř. objem PLT 10.5 fl (7.8 - 12.8) 13820 Erytroblasty 0.0 % (0 - 0) 13822 Erytroblasty abs. počet 0.00 10^9/l (0 - 0)

Laboratorně NT pro BNP, albumin, renální funkce + moč v normě, FW se již nepodařilo nabrat Pro zvýšené D dimery ještě Sonografie - DUSG žil DK, které vyloučilo flebotrombózu zahájena kompresivní léčba otoků a nasazen Cyclo 3 fort

20.11.2023 08:04 při kompresivní léčbě + záměně Detralexu za Cyclo 3 fort se otoky zlepšují, ale trvají bolesti kloubů a ztuhlost kloubů, napří.: hodinu řídil auto a měl pocit jako by půl dne dělal s lopatou, nemůže vylézt z auta, musí to rozchodit, problém jít do schodů, jakmile je chvíli v klidu, tak má problém se zvednout a rozejít...

20.11.2023 07:55 kontrolní LAB 02503 Na - sodík 142 mmol/l (136 - 145) 02269 K - draslík 4.0 mmol/l (3.5 - 5.2) 01431 Cl - chloridy 108 >> mmol/l (98 - 107) 01511 Kreatinin 70 µmol/l (62 - 106) 17339 Odhad GF dle CKD-EPI 1.700 ml/s/1,73 (1.100 - 2.400) 00581 ALT 0.22 µkat/l (0.00 - 0.68) 00920 AST 0.36 µkat/l (0.00 - 0.67) 01960 GGT 0.30 µkat/l (0.00 - 1.00) 01522 CRP 0.3 mg/l (0.0 - 5.0)

30015 FW-sedimentace 1 hod. 20 >> mm (2 - 9) 30020 FW-sedimentace 2 hod. 46 >> mm (6 - 20) 02380 Leukocyty [WBC] 4.5 10^9/l (4.0 - 10.0) 01673 Erytrocyty [RBC] 4.31 10^12/l (4.00 - 5.80) 01990 Hemoglobin [HGB] 130 << g/l (135 - 175) 02095 Hematokrit [HCT] 0.387 << 1 (0.400 - 0.500) 02417 Střed.obj.erytr. [MCV] 89.8 fl (82.0 - 98.0) 03389 Barvivo erytr. [MCH] 30.2 pg (28.0 - 34.0) 03390 Stř.barev.kon. [MCHC] 336 g/l (320 - 360) 04768 RDW-CV 0.119 1 (0.100 - 0.152) 02686 Trombocyty [PLT] 257 10^9/l (150 - 400) 30150 Neutrofily - relativně 38.9 << % (45.0 - 70.0) 30155 Lymfocyty - relativně 46.7 >> % (20.0 - 45.0) 30160 Monocyty - relativně 12.2 >> % (2.0 - 12.0) 30165 Eozinofily - relativně 1.8 % (0.0 - 5.0) 30170 Bazofily - relativně 0.4 % (0.0 - 2.0) 03616 Neutrofily - abs.počet 1.76 << 10^9/l (2.00 - 7.00) 03589 Lymfocyty - abs.počet 2.11 10^9/l (0.80 - 4.00) 03595 Monocyty - abs.počet 0.55 10^9/l (0.08 - 1.20) 03500 Eozinofily - abs.počet 0.08 10^9/l (0.00 - 0.50) 03469 Bazofily - abs.počet 0.02 10^9/l (0.00 - 0.20)

Nevím, zda se infekce mohla zhoršit latentní žilní insuficienci, v tříslech jsem uzliny nehmatala, nyní asi raději objednám UZ břicha, pacient má ulcerozní kolitidu a kontrolní vyšetření GITU, myslím i UZ mívá. Ale zůstala kloubní zuthlost, která se pohybem postupně zlepšuje, ale vklidu se zase zhorší, námahové artralgie, hlavně kolenních kloubů. Pořád bolí celé tělo. Mohl mít Covida, testován při počátku infekce nebyl, protože přišel až s kloubními potížemi po 14 ti dnech.. Mohla to být jiná infekce...ještě nemám serologii boreliózy. FW nwí výrazně zvýšena a CRP bylo v normě. Prosím o Vaše rady. Moc děkuji.

Sdílet

Reakce: 1

Pacient má pravděpodobně nespecifické artralgie po virové infekci. Mohou odeznívat i několik málo týdnů, zpravidla do 6ti. Pacienti s IBD mohou mít i nespecifické bolesti kloubů, post/parainfekční potíže mohou být častější než u zdravé populace. Je důležité také myslet na enteropatickou spondyloartritidu, nejčastější je oligoartikulární typ s preferenčním postižením DK, obvykle s hydropsem kolenního kloubu. Artritida probíhá většinou v časově ohraničených epizodách a zpravidla reflektuje relaps střevního zánětu. Uváděný těstovitý (asymetrický) otok DK nezní jako artritida a pátral bych po jiné příčině. Méně často je polyartikulární typ s artritidou v oblasti malých kloubů rukou/nohou, který není na střevním zánětu moc závislý, stejně jako axiální typ. CRP je v normě, FW 20/h není zvýšená, nemá leukocytozu, destičky jsou také v normě. Předpokládám, že je sledován gastroenterologem. Revmatologické vyšetření by mělo smysl, pokud by potíže neustoupily nebo nebyla objasněna jiná příčina.

Další případy

Praktický lékař

Nejasná diagnóza - je třeba pacientku dále vyšetřovat?

Pacientka, nar. 1957. 7.5.24 přichází pro: Asi před 2 tý se udělala modřinka a boule na P paži, pak za dva dny na levé, úraz nebyl, ztratilo se to a teď má znovu vpravo pár dní O.: hematom/indurace na P paži asi 4 cm v průměru, palp. citl., vlevo již...

1 16. 5. 2024 Číst více
Praktický lékař

Změny v KO při susp. revmatoidní artritidě

Prosím o konzultaci laboratorního nálezu - konkrétně změn v krevním obrazu - u pacientky s v.s. revmatoidní artritidou. Recentně záchyt mírné anémie s Hb 114g/l a nově vzniklé eosinofilie - absol. 0,655 (norma do 0,500), rel. 0,071 (norma do 0,050)?...

1 3. 5. 2024 Číst více
Praktický lékař

Perimaleolární otoky NS

Dobrý den, prosím o konzultaci. Muž 50let, bez interních komorbidit, bez chronické medikace. Cca před 4týdny náhle symetrické perimaleolární otoky bilat., palpační citlivost hlezna a kotníku, jinak bez zarudnutí, bez proteplení. Ráno vždy otoky mírně...

2 29. 4. 2024 Číst více
Odebírejte náš
newsletter
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.