Strategie léčby MTX a TNF
Komentář prof. MUDr. Ladislava Šenolta, Ph.D., se věnuje aktuálním výsledkům klinických studií SMART a EXXELERATE. Jak zní závěry pro klinickou praxi?

×

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

Nenechte si ujít ty nejzajímavější případy z klinické praxe. Inspirujte se. Vzdělávejte se. PTEJTE SE.

» Přehled případů » Nejasná diagnóza » Rhabdomyolýza NS

Rhabdomyolýza NS

27. 7. 2022

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o konzultaci ohledně pacientky opakovaně přijaté pro rhabdomyolýzu. Níže uvádím zatím dostupné informace a laboratorní výsledky. Budu velmi vděčná za doporučení dalšího postupu a případnou možnost překladu na Vaše pracoviště.

48letá pacientka, u nás již hospitalizovaná 6/22 pro polymyalgie, slabost, rhabdomyolýzu. Na zádech nález lokalizovaného ohraničeného zarudnutí. Vyšetřena dermatologem, na základě histologie uzavřeno jako intersticiální forma granuloma annulare s následným zlepšením na kortikoterapii. Další interní dovyšetření za hospitalizace pac. odmítla.
Nyní opět přijata cestou neurologie pro náhle vzniklou výraznou distální slabost DKK a myalgie. Laboratorně výrazná progrese elevace svalových enzymů, renálních parametrů, dále elevace zánětlivých parametrů, mírná hyponatrémie. Klinicky dominuje slabost a bolesti lýtek a krátké oblasti nad koleny lat. Bolesti v klidu ustávají. Klouby jsou bez otoků, kůže bez exantému, dutina ústní bpn. Pacientka je spavá, TK 90/60 TF 101/min. Základní autoimunitní screening 22/6 negativní, TSH v normě. Na RTG S+P dilatován srdeční stín doleva a hyperémie hilů, jinak přiměřený nález. Zahájen infekční screening (kultivace moči, hemokultury..) Pacientka je sledována na Vinohradech pro susp. Crohnovu chorobu, bez terapie, bez histologického nálezu. Dále disp. pro epilepsii a maniodepresivní psychózu na medikaci. Během minulé hospitalizace konzultován klin. farmakolog a kontrolována hladina quetiapinu, bez nálezu toxické hladiny, která by vysvětlila rhabdomyolýzu.
Pacientka je nyní stabilní na tekutinové terapii a nadále na p.o. kortikoterapii (Prednison 20mg denně).

Dg. Rhabdomyolýza v.s., výrazná progrese elevace svalových enzymů a renální insuficience Polymyalgie, výrazná distální slabost DKK Elevace zánětlivých parametrů, probíhá inf. screening Hyponatrémie na substituci Intersticiální forma granuloma annulare (dle histo 6/2022), histologicky verif., na th. Prednisonem - ohraničené lokalizované zarudnutí v pásech záda + DKK, t.č. v regrssi Susp. m. Crohn, disp., bez terapie Arteriální hypertenze na terapii Eiplepsie dg. 1/2013 , char GTCS. na terapii, disp. Chodov (amb. zdravotnické zařízení), St.p. RFA 2013 pro SV tachykardii St.p. hematemesis 4/17 – dle GFS isurální vřed antra žaludku F III, inkompetence kardie Maniodepresivní psychoza disp. na psychiatrii Abusus BDZ, hypnotik St.p. HYE s AE v r. 2013 v TNM St.p. APPE v dětství Osteoporosa dle DXA 2018

Laboratoní výsledky: HEM 26.07.2022-14:19: WBC: * 18.9 10^9/L RBC: * 3.69 10^12/L Hb: * 118 g/L Hct: * 0.315 1/1 MCV: 85.4 fL MCH: 32 pg MCHC: ! 0.375 kg/L RDW: 14.4 % PLT: 261 10^9/L Pct: 0.290 x10 mL/L MPV: 11.2 fL PDW2: 13.3 fL NRBC#: 0.010 10^9/L NRBC%: 0.1 /l00 WBC Nseg: * 0.81 1/1 Ly: * 0.08 1/1 Mo: 0.08 1/1 Eseg: 0.01 1/1 Bas: 0.00 1/1 IG: * 0.012 1/1 Ne#: * 15.4 10^9/L Ly#: 1.5 10^9/L Mo#: * 1.6 10^9/L Eo#: 0.2 10^9/L Ba#: 0.0 10^9/L IG#: * 0.22 10^9/L NLR: * 10.28 1/1 RTCre%: 2.1 % RTCabs: 77 10^9/L IRF: 0.003 1/1 RET-HE: 31.0 pg HEM 26.07.2022-14:19: PT-čas: 13.1 s PT-R_: 0.99 1/1 INR_: 0.99 1/1 PT-N_: 13.2 s aptt-p: 30.8 s aptt-R: 0.95 1/1 aptt-n: 32.4 s HEM 27.07.2022-08:45: WBC: * 16.8 10^9/L RBC: * 3.71 10^12/L Hb: * 117 g/L Hct: * 0.321 1/1 MCV: 86.5 fL MCH: 32 pg MCHC: * 0.364 kg/L RDW: 14.3 % PLT: 296 10^9/L Pct: 0.330 x10 mL/L MPV: 11.0 fL PDW2: 12.5 fL Nseg: * 0.79 1/1 Ly: * 0.10 1/1 Mo: 0.09 1/1 Eseg: 0.02 1/1 Bas: 0.00 1/1 IG: * 0.011 1/1 Ne#: * 13.2 10^9/L Ly#: 1.7 10^9/L Mo#: * 1.5 10^9/L Eo#: 0.3 10^9/L Ba#: 0.0 10^9/L IG#: * 0.19 10^9/L NLR: * 8.01 1/1

BIO 26.07.2022-14:19: Gluk: 4.1 mmol/l Na: * 120 mmol/l K: 4.50 mmol/l Cl: * 86 mmol/l Osm: * 273 mmol/kg Urea: * 26.80 mmol/l Krea: * 339 µmol/l AST: * 8.19 µkat/l ALT: * 5.71 µkat/l ALP: 1.71 µkat/l GGT: 0.32 µkat/l CK: ! 309.10 µkat/l CK-MB: ! 61.7 µg/l hsTnI: 8 ng/l Myog: ! 3457.3 µg/l CRP: * 169.1 mg/l CB: * 56.0 g/l BIO 27.07.2022-08:45: Gluk: 5.0 mmol/l Na: * 121 mmol/l K: 3.90 mmol/l Cl: * 89 mmol/l Ca: * 2.08 mmol/l Ca++: * 1.09 mmol/l P: * 1.60 mmol/l Mg: 1.05 mmol/l Mg++: * 0.69 mmol/l Osm: 276 mmol/kg Urea: * 23.40 mmol/l Krea: * 312 µmol/l Bil: 8 µmol/l BilKon: 4 µmol/l AST: * 7.77 µkat/l ALT: * 5.88 µkat/l ALP: 2.00 µkat/l GGT: 0.37 µkat/l AMS: 0.44 µkat/l Lip: 0.15 µkat/l CRP: * 154.8 mg/l PCT: * 0.97 µg/l CB: * 62.0 g/l Alb: 36.0 g/l TSH: 4.921 mU/l BIO 27.07.2022-01:28: U-pH: 5.5 U-SG: * 1.008 kg/l U-Glu: * 3 arb.j. U-Keto: 0 arb.j. U-Prot: * 1 arb.j. U-Bil: 0 arb.j. U-Uro: 0 arb.j. U-Krev: * 3 arb.j. U-Nit: 0 arb.j. U-Ery: 4 /µl U-Leu: 5 /µl U-Drt: 1 arb.j. IMU 20.06.2022-10:06: C3: 1.09 g/l C4: 0.29 g/l CIK: 19.00 arb.j. ANA-IgG: negativní ds-DNA LIA: <0.60 U/ml ENA screen: 0.24 negativní IP ANCA -IgG: negativní MPO -IgG: 2.77 U/ml PR3 -IgG: 4.24 U/ml RF screen: <8.38 kIU/l

Sdílet

Reakce kolegia: 1

To je složitá problematika, která vyžaduje detailní znalosti o řadě aspektů (např. veškerá konkomitantní medikace, rodinná anamnéza atd.). Nicméně užívání quetiapinu by bylo pro mě primárním podezřením. Rhabdomyolýza při užívání quetiapinu byla opakovaně popsána, i při užívání běžných dávek (např. Li T, Wang Y, Li W, Sun Y, Zhao L, Mao Z, Wang C, Bo Q. Quetiapine-Associated Rhabdomyolysis: A Case Report and Literature Review. J Clin Psychopharmacol. 2020 Nov/Dec;40(6):619-624. doi: 10.1097/JCP.0000000000001292. PMID: 33060431.). Osobně bych se snažil tuto terapii přerušit. Pokud budete potřebovat diskutovat detaily, můžeme se domluvit (telefonní číslo na centrálu do Revmatologického ústavu je 234075111).

Další případy

Internista

Svalová slabost a chronická nefropatie u 73leté ženy

Prosím o Vaši odbornou konzultaci u pacientky, ročník 1950. V příloze zasílám epikrízu. Předem děkuji za odpověď.

1 3. 1. 2024 Číst více
Internista

Protrahované bolesti hlezenného kloubu

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně mladé ženy t.č. 40leté sportovně založené, u které se objevily bolesti kyčle zhoršující se po fyzické zátěži a vystupňované v průběhu gravidity před 2 lety, kdy opakovaně vyšetřena na ortopedii a RHB bez větš...

2 13. 7. 2022 Číst více
Internista

Kožní forma vaskulitidy malých cév?

Vážení, obracím se na vás s laskavou prosbou o vyslovení diferenciální diagnostiky, případně dalšího směru vyšetřování pacienta z následující kazuistiky. Pacient, 58 let, bez trvalé medikace, již cca 3 roky bezvýsledné vyšetřován pro tyto obtíže: *če...

2 21. 3. 2022 Číst více
Odebírejte náš
newsletter
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.