Pruritus

23. 4. 2021 10:18

žena 37 let , RA: bez pozoruhodností OA: péče alergologa pro pollinosis, contraceptiva O, alkohol minimálně drogy ojediněle joint, káva ano, FA: Zodac
NO: přichází pro svědění kůže trupu bez eflorescencí více v noci, 3 týdny po zátěži parestezie a bolesti předloktí vpravo s iradiací do I-IIII-prstu, afebrilní
Objektivní nález kůže zcela intaktní, bez ikteru , prosak PIP I-III prst + citlivost lat epicodnylu
navýšení Zodac na 2x1 bez efektu na obtíže
Labor:Biochemie: Laboratorní vyšetření ze dne 20.04.2021
Datum odběru : 20.04.2021 09:45:00
02380 Leukocyty 4.12 10^9/l (4.00 - 10.00)
01673 Erytrocyty 3.79 << 10^12/l (3.80 - 5.20)
01990 Hemoglobin 130 g/l (120 - 160)
02095 Hematokrit 0.376 l/l (0.350 - 0.470)
02417 MCV 99 >> fl (82 - 98)
12271 MCH 34 pg (28 - 34)
12273 MCHC 344 g/l (320 - 360)
02686 Trombocyty 182 10^9/l (150 - 400)
04768 RDW 11.9 % (10.0 - 15.2)
03620 Neutrofily 0.44 << 1 (0.45 - 0.70)
03593 Lymfocyty 0.37 1 (0.20 - 0.45)
03598 Monocyty 0.10 1 (0.02 - 0.12)
03503 Eosinofily 0.06 >> 1 (0.00 - 0.05)
03472 Basofily 0.01 1 (0.00 - 0.02)
03634 LUC 0.03 1 (0.00 - 0.05)
03616 Neutrofily NEU# 1.8 << 10^9/l (2.0 - 7.0)
03589 Lymfocyty LYM# 1.5 10^9/l (0.8 - 4.0)
03595 Monocyty MO# 0.42 10^9/l (0.08 - 1.20)
03500 Eosinofily EO# 0.23 10^9/l (0.00 - 0.50)
03469 Basofily BA# 0.04 10^9/l (0.00 - 0.20)
31181 LUC# 0.11 10^9/l (0.00 - 0.50)
01679 Sediment. ery (1h) - stroj 4 mm (2 - 29)
01762 Fibrinogen 1.9 g/l (1.8 - 4.2)
16432 D-dimer 3.260 >> mg FEU/l (0.000 - 0.500)
01522 C-reaktivní protein <4.0 mg/l (0.0 - 10.0)
11446 Revmatoidní faktor 8.1 kIU/l (0.0 - 14.0)
12352 Glukosa 4.7 mmol/l (3.3 - 5.6)
03078 Kyselina močová 168 µmol/l (140 - 340)
07981 Vitamin B12 275 pmol/l (156 - 672)
05002 Folát 46.4 >> nmol/l (12.2 - 36.0)
07310 Ferritin 55.2 µg/l (10.0 - 291.0)
03482 Vápník 2.45 mmol/l (2.08 - 2.65)
30137 Vápník ioniz.-výp. 1.26 mmol/l (1.13 - 1.32)
00643 AMS-pankreatický iz. <0.33 µkat/l (0.22 - 0.88)
02395 Lipasa 0.60 µkat/l (0.20 - 0.90)
02757 Celková bílkovina 72 g/l (57 - 82)
07643 TSH 1.689 mU/l (0.550 - 4.780)
07967 25-OH vitamin D total 70.1 << nmol/l (75.0 - 250.0)
Datum odběru : 20.04.2021 09:45:00
00682 ANA IgG Negativní 1:80
13425 ENA screen IgG 0.3 COI (0.0 - 1.0)
00275 dsDNA IgG 2.73 >> COI (0.00 - 1.20)
Odeslána na RTG plic+ sono břicha k vyloučení lymfadenopatie a hepatosplenomegalie-výsledky nejsou k dispozici
Z: vysoký D dimer bez klin korelátu-lupus antikoagulans k dovyš?
positivní screening na lupus?
Jaký navrhujete další postup? Je lupus pravděpodobný? Nebo se zaměřit spíše hematologickou cestou?
Děkuji za váš čas a za tuto možnost konsultace.

Reakce: 2

Řekl bych, že SLE je nepravděpodobný. Je negativní ANA a pruritus je bez objektivního nálezu na kůži. Obojí bych u SLE očekával. K podezření na SLE vás evidentně vede pozitivita anti-dsDNA, nicméně z výsledku uvedeného kvantitativním číslem vyplývá, že testem byla pravděpodobně ELISA metoda, která je v případě vyšetření anti-dsDNA nepříliš spolehlivá a vysloveně se nedoporučuje jako diagnostický test. Při negativitě ANA je falešná pozitivita anti-dsDNA vysoce pravděpodobná a setkal jsem se touto situací opakovaně. Je možné ještě se pokusit verifikovat stav anti-dsDNA pomocí spolehlivějšího imunofluorescenčního testu. Ale myslím, že v tomto případě je příčinou pruritu něco jiného než lupus.

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Názor mi pomohl, neboť diferenciální diagnostika u pruritu je poměrně složitá.
Moc děkuji za čas a odpověď kolegia.

Tazatel byl s doporučeními spokojen