Přetrvávající parestezie u 70leté nemocné s revmatoidní artritidou a osteoporózou

8. 11. 2021 18:04

Dobrý den vážení kolegové,
obracím se na Vás s prosbou o osobní konzilium a radu, jak mám postupovat dál ve svém případě.
Jsem pediatr, r. 1951 a vloni se u mě objevily typické kloubní potíže, kterým předcházely parestesie PDK.
Od ledna t.r. jsem začala po potvrzené diagnoze revmatoidní arthritidy užívat MTX se zlepšením, avšak se objevily afty. Mám osteoporozu,
a tak jsem přešla biologickou léčbu Benepali s velmi dobrým efektem. Po 3. aplikaci se objevil
výrazný toxoalergický exanthem.
Od června, tedy 6. měsíc užívám Rinvoq p.o. , přetrvávají bolesti metatarsů při došlapu, únava,
úponové bolesti.
Nyní se objevil zvýšený cholesterol a co mě nejvíce trápí, jsou přetrvávající parestesie PDK , ale obou chodidel. Revmatoložka bohužel na toto nereaguje i přes opakovaný dotaz.
Moc vás prosím o konzilium, abych se uklidnila, případně zjistila, zda je či není jiná alternativa a jak mám pokračovat dál.
Věnovala jsem 40 let lékařské praxi a tak si dovoluji požádat o radu.
S úctou

Reakce: 1

Dobrý den,
není cílem těchto stránek (ani to podle mého názoru není možné ani správné) konziliárně radit na dálku konkrétním pacientům, které blíže neznáme ani jsme osobně nevyšetřili. Můžeme pouze sdílet s kolegy z oboru naše zkušenosti, nabídnout alternativy k zamyšlení a podobně - jde o jakýsi kolektivní brainstorming, který může rozšířit pole rozhodování, konečné rozhodnutí je ale vždy na konkrétním ošetřujícím lékaři. Ve vašem případě bych asi přemýšlel o vyšetření stran možné neuropatie vzhledem k paresteziím (zvažoval bych neurologické/elektrofyziologické vyšetření), Snažil bych se rozlišit, nakolik jsou vaše obtíže způsobena aktivitou revmatoidní artritidy (USG, CRP?), kterou lze případně ovlivnit imunomodulační léčbou, nebo jiným faktory (neuropatie, strukturální poškození, fibromyalgie atd.), které vyžadují jiné léčebné postupy. I když to nikdy nelze vyloučit, nejsou parestezie běžným nežádoucím účinem upadacitinibu. Další postup nicméně musíte konzultovat s vaším revmatologem.
s pozdravem, J.Závada