Myalgie

15. 2. 2021 11:49

Žena 69 let, RA: bezvýznamná stran pohybového ústrojí, OA: st.p. M. Scheuerman, letitá lumbalgie CT verifikováno zúžení páteřního kanálu, retrolistéza, 2020 lehká sensitivní PNP verif EMG+ pseudoradikulární L5 vlevo, hyperlipoproteinemie na kombinované terapii statin ,fibrát. NO: přichází pro 2 měsíce trvající symetrické bolesti stehenních svalů s pocitem napětí a namožení, hodnotí jinou bolesti než při letitých LS Obj: palpační citlivost čtyřhlavého stehenního svalu bilat bez další patologie, čití a pulsace+ trofika kůže v normě
Laboratorně CK v normě přesto vysazena hypolipidemická terapie bez vlivu na obtíže, opakovaně vyšší D dimer duplexní sono žil vyloučilo trombosu na DKK dále viz připojené hodnoty

Laboratorní vyšetření 04.01.2021 11:33

Biochemie: Laboratorní vyšetření ze dne 04.01.2021
Datum odběru : 04.01.2021 08:00:00
01522 C-reaktivní protein <4.0 mg/l (0.0 - 10.0)
07458 Myoglobin 54.60 >> µg/l (0.00 - 51.00)
01410 CK-MB 2.50 µg/l (0.00 - 5.00)
12352 Glukosa 6.5 >> mmol/l (3.3 - 5.6)
03482 Vápník 2.63 mmol/l (2.08 - 2.65)
30137 Vápník ioniz.-výp. 1.37 >> mmol/l (1.13 - 1.32)
01392 Kreatinkinasa 2.55 µkat/l (0.57 - 2.85)
00634 Alfa-amylasa v séru 1.20 µkat/l (0.51 - 2.01)
02757 Celková bílkovina 70 g/l (57 - 82)
00507 Albumin 48.3 >> g/l (32.0 - 48.0)
D-dimer 1.680 >> mg FEU/l (0.000 - 0.500)
Biochemie: Laboratorní vyšetření ze dne 20.01.2021
Datum odběru : 19.01.2021 07:40:00
02380 Leukocyty 7.18 10^9/l (4.00 - 10.00)
01673 Erytrocyty 4.39 10^12/l (3.80 - 5.20)
01990 Hemoglobin 136 g/l (120 - 160)
02095 Hematokrit 0.404 l/l (0.350 - 0.470)
02417 MCV 92 fl (82 - 98)
12271 MCH 31 pg (28 - 34)
12273 MCHC 337 g/l (320 - 360)
02686 Trombocyty 265 10^9/l (150 - 400)
04768 RDW 13.4 % (10.0 - 15.2)
03620 Neutrofily 0.57 1 (0.45 - 0.70)
03593 Lymfocyty 0.35 1 (0.20 - 0.45)
03598 Monocyty 0.04 1 (0.02 - 0.12)
03503 Eosinofily 0.02 1 (0.00 - 0.05)
03472 Basofily 0.00 1 (0.00 - 0.02)
03634 LUC 0.02 1 (0.00 - 0.05)
03616 Neutrofily NEU# 4.1 10^9/l (2.0 - 7.0)
03589 Lymfocyty LYM# 2.5 10^9/l (0.8 - 4.0)
03595 Monocyty MO# 0.30 10^9/l (0.08 - 1.20)
03500 Eosinofily EO# 0.12 10^9/l (0.00 - 0.50)
03469 Basofily BA# 0.02 10^9/l (0.00 - 0.20)
31181 LUC# 0.14 10^9/l (0.00 - 0.50)
01679 Sediment. ery (1h) - stroj 16 mm (5 - 37)


Laboratorní vyšetření 20.01.2021 12:16
Datum odběru : 19.01.2021 07:40:00
03465 APTT - ratio 1.0 1 (0.8 - 1.2)
01762 Fibrinogen 3.1 g/l (1.8 - 4.2)
16432 D-dimer 1.740 >> mg FEU/l (0.000 - 0.500)
07458 Myoglobin 57.10 >> µg/l (0.00 - 51.00)
01410 CK-MB 2.13 µg/l (0.00 - 5.00)
03482 Vápník 2.54 mmol/l (2.08 - 2.65)
30137 Vápník ioniz.-výp. 1.34 >> mmol/l (1.13 - 1.32)
00582 ALT 0.77 >> µkat/l (0.12 - 0.68)
00921 AST 0.65 µkat/l (0.22 - 0.68)
00543 ALP 1.13 µkat/l (0.66 - 2.20)


Dif dg- chronický vertebrogenní sy? fibromyalgie- myositis?

Reakce: 3

Diferenciální diagnostika myalgií je poměrně široká - viz: zdravi.euro.cz/clanek/postgradualni-medicina/myalgie-diferencialni-diagnostika-z-pohledu-revmatologa-484094.
Obecně lze říci, že myalgie u starší nemocné bez svalové slabosti, bez elevace svalových enzymů a bez myogenního nálezu na EMG spíše nebude projevem primárně svalového onemocnění, myozitida je velmi nepravděpodobná. Revmatická polymyalgie vzhledem k věku připadá v úvahu, ale normální hodnota CRP hovoří spíše proti této diagnóze. Pro fibromyalgii je typická myalgie difúzní, také se obvykle projevuje v nižším věku. Toxická myopatie vyvolaná statiny by měla po přerušení léčby odeznít, tedy ani tato etiologie není příliš pravděpodobná.
U nemocné je na místě vyloučení běžných diagnóz jako je koxartróza, hypovitaminóza D, hypotyreóza. Užitečné může být také zapátrat po možných nežádoucích účincích jiných užívaných léčiv. Vzhledem ke známému onemocnění páteře bych také konzultoval neurologa .

MUDr. Heřman Mann, Ph.D.
MUDr. Heřman Mann, Ph.D. 15. 2. 2021 13:35

Souhlasím v dif dg s MUDr. Mannem a vzhledem k hraničním hodnotám Ca a nadhraniční hodnotě ion. Ca bych doplnil i PTH a vylučoval HPT.

prof. MUDr. Pavel Horák, CSc.
prof. MUDr. Pavel Horák, CSc. 17. 2. 2021 08:49

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Doporučení mi velmi pomohly, urychlila jsem tímto další plánované vyšetření . Jsem velmi spokojená.

Tazatel byl s doporučeními spokojen