×

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

Nenechte si ujít ty nejzajímavější případy z klinické praxe. Inspirujte se. Vzdělávejte se. PTEJTE SE.

» Přehled případů » Systémové onemocnění pojiva » Kopřivka s laborat. projevy autoimunity

Kopřivka s laborat. projevy autoimunity

4. 1. 2021
Žena, narozena 1977. Subj. doporučena alergologem - imunologem,NO počátkem roku 2020 byla u PRL,nachlazená, dostala ATB a měla stresové období, bere Citalopram, na podzim bolesti v krku a chrapot - mívá každoročně - Duomox a nyní AUGM bez efektu,další ATB neměla,Paralen,asi po 10 dnech se osypala - svěděly dlaně - tím to začíná a pak více po těle,pupínky až slité do celku,pak celé tělo, břicho,záda,končetiny,t.č. převážně horní část, vnitřní strana stehen,pállí to, teplotu si neměřila, zimnice ne,bolesti kloubů,obě ruce v zápěstí, vpravo je po oper.KT,bolí obě ruce,zejména při elevaci (fén),musí odpočívat,další nebolí, ani velké klouby,pocit uvíznutí v jícnu a pálí žáha, bere Prednison 20 mg 12,0,0 denně a přesto dojde k výsevu exanthemu RA tety mají revmat. nemoci,batranci. Velký výskyt M. Bechtěrev lupénku nemá , ani v rodině FA viz doporučení,HAK má mravenčení prstů a brnkání necítí,křeče a píchání,nemá suchost v ústech - snad trochu,slunce toleruje dobře, spíše dělá dobře - mívá vyrážku ve výstřihu,po masti zmizí do rána,nepadají vlasy GA 2 porody - SC, uterus duplex,početí snadné i průběh grav.,děti zdravé - chlapci AA Deprex, Amoksiklav Obj. na kůži nejsou známky limitované ani systémové sklerodermie,nejsou synovitidy, v obličeji je difusní erytém tváří a nosu, mírný erytém je na pažích,kůže břicho i záda je norm. vzhledu i struktury, elastická,není jizvení,ani trofické defekty či teleangiektázie či kalcifikace Závěr Kopřivka s projevy angioedému (iniciace AUGM) - pozitivní blot na systémovou sklerodermii, ANA pozit., vyšší CRP - pozitivní anticentromerové protilátky - k došetření Terapie doplňuji PPI - Omeprazol, bere od alergologa Xados, nyní Zodac, dále Prednison 10 mg denně,zatím klinicky nic nesvědčí pro sklerodermii Kontrola doplníme vyšetření autoprotilátek,kontrola s výsledky LAB Synlab CRP 15,9 (do 5) anti Scl 70 + anti centromera A +++ anti centromera B +++ Laboratorní výsledky (17.12.2020) Prealbumin nelze stanovit gl, CRP 15,9 mgl (0,1-5) (0-51), C3 1,84 gl (0,83-1,93) (0,3-2,5), C4 0,335 gl (0,15-0,57) (0-1,5) Laboratorní výsledky (17.12.2020) . Nález Typ vzorku Krevsérum . ---------------------------------------------------------------------------- Imunologie, autoimunita Metoda Výsledek RF IgM ELISA 7,000 Negativní 0,000 - 17,990 Uml RF IgA ELISA 5,800 Negativní 0,000 - 17,990 Uml RF IgG ELISA 6,000 Negativní 0,000 - 17,990 Uml Anti-CCP IgA ELISA 0,370 Negativní 0,000 - 0,891 Anti-CCP IgG ELISA 0,630 Negativní 0,000 - 0,891 Anti-MCV ELISA 0,000 Negativní 0,000 - 19,999 Uml ANF (ANA) IF - titrace 15120 Pozitivní Anti-dsDNA IF Negativní Anti-dsDNA ELISA 10,680 Negativní 0,000 - 99,999 IUml Anti-ENA ELISA 6,940 Pozitivní 0,000 - 1,000 Anti-Sm ELISA 0,050 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-SS-A ELISA 0,300 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-SS-B ELISA 0,170 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-SmU1RNP ELISA 0,050 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-RNP-70 ELISA 0,120 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-Scl-70 ELISA 0,600 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-Centromera B ELISA 3,190 Pozitivní 0,000 - 1,000 Anti-Jo-1 ELISA 0,170 Negativní 0,000 - 1,000 Komentář ANF - centromerový typ fluorescence. anti-nukleosomy IgG Negativní anti-histony IgG Negativní Komentář IgG protilátky proti nukleosomům a histonům metodou imunoblot n e g a t i v n í. Centrální laboratoř BRNO Laboratorní výsledky (17.12.2020) anti ssDNA IgG ELISA......... Negativní 2,200 0,000 - 18,000 Uml Syst. sklerodermie profil IgG ImuPozitivní Reaguje se specifickými antigeny Fib, CB, CA, Scl-70 Pacient u nás vyšetřen na autoprotilátky poprvé. Tento typ autoprotilátek může být asociován s onemocněním anti centromera CREST sy.,progresivní syst.sklerózy,PBC, Raynaudův fen.,Sjögrenův sy. anti Fibrilarin SSC - difuzní forma (5-10%) anti Scl-70 polymyozitidy, dermatomyozitidy a progresivní systémové sklerózy Testované antigeny - syst. sklerózy Ro-52, PDGFR, Ku, PMSCl-75, PMScl-100, ThTo, NOR90, Fib, RP155, RP11, Cenp-B, Cenp-A, Scl-70 Laboratoř IFCOR-99 Prosím o názor a event. i pomoc - další vyšetřovací či léčebný postup, zvolit hospitalisaci na spec. pracovišti ? Děkuji mnohokrát
Sdílet

Reakce: 2

Dobrý den, pokud jde o to, vyloučit ranou formu sklerodermie, doporučuji objektivizovat přítomnost Raynaudových fenomenů (chladový test), kapilaroskopii a v případě pozitivity došetřit případné orgánové manifestace. Pokud se jedná hlavně o diagnostiku urtikarie, je diagnostika složitá, v souvislosti s autoimunitními fenomeny bývá popisovaná také hypokomplementemická urtikární vaskulitida, ta se pojí s protilátkami anti C1q a nízkou hladinou C1q složky a také se sklerodermií a SLE. Zhodnoťte přítomnost eozinofilie, IgE protilátek. Setkal jsem se s těžkou urtikarií asociovanou s vysokými hladinami antifosfolipidových protilátek zhoršující se po kortikoidech. Urtikarie může být také nespecifickým kožním nálezem u SLE. Soustředil bych se na vyloučení systémové choroby pojiva, vaskulitidy (ANCA protilátky?, CIK?), glutenové enteropatie, přítomnosti infekce (helikobakter pylori,, ASLO, kultivace výtěru z tonzil, EBV, ) ,atd. Každopádně bych konzultovat dermatologa a požadoval i histologii včetně imunofluorescence provedené zkušeným dermo-patologem. Posílám dva odkazy ke prostudování, které se mi zdají k tématu relevantní:

1. Peroni A et al. Urticarial lesions: if not urticaria, what else? The differential diagnosis of urticaria: part I. Cutaneous diseases. J Am Acad Dermatol. 2010 Apr;62(4):541-55;

a

2. Peroni A et al. Urticarial lesions: if not urticaria, what else? The differential diagnosis of urticaria: part II. Systemic diseases J Am Acad Dermatol. 2010 Apr;62(4):557-70

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Moc děkuji za rychlou reakci a vyčerpávající informace pana profesora MUDr. Horáka. Nakonec dojde k hospitalisaci pacientky na III. interní klinice FN v Olomouci na základě laskavosti pana profesora.

Tazatel byl s doporučeními spokojen

Další případy

Revmatolog

Systémová sklerodermie

Dobrý den, pacientka je 58letá žena se systémovou sklerodermií. Bohužel poměrně rychle i přes imunosupresivní léčbu zprogredovalo postižení kůže a kloubů ruky až do obrazu drápovité ruky. Což ji výrazně omezuje v běžných činnostech. Rehabilitační lék...

1 21. 6. 2022 Číst více
Revmatolog

Antisyntetázový syndróm

37r žena, sledovaná od r. 2010 s dg. polymyozitída, antisyntetázový syndróm, ANA/ Jo-1, SS-A, myozitída/ lab, EMG, polyartritída a tendosynovitída, postihnutie pľúcneho interstícia/CT, ľahké zníženie TLCO, Raynaudov fenomén, recid. generalizovaná kož...

2 4. 5. 2022 Číst více
Revmatolog

Systémová sklerodermia

Dobrý deň, prosím o radu pri liečbe pacienta s novodg. syst. sklerodermiou: 35r, fajčiar, Raynaudov syn. trvá 1 rok, od jesene 2021 tuhnutie kože na rukách, na tvári a krku, vyš. v reumat. ambulancii v 12/2021 pre kožný defekt na 3. prste HK obo...

3 20. 1. 2022 Číst více
Odebírejte náš
newsletter
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.