RevmaNEWS - CRTAC1 jako nový biomarker pro osteoartritidu i KV příhody u pacientů se SLE. Více ZDE

×

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

Nenechte si ujít ty nejzajímavější případy z klinické praxe. Inspirujte se. Vzdělávejte se. PTEJTE SE.

» Přehled případů » Psoriatická artritida » Doporučili byste 3. dávku vakcíny proti COVID-19?

Doporučili byste 3. dávku vakcíny proti COVID-19?

19. 10. 2021
Dobrý den. ráda bych slyšela Váš názor popř. zkušenosti, zda by jste doporučili 3. dávku vakciny u pac. muže 66 let , polymorbidního / DM II typu, Hypertenze, HLP, Stp. TTE pro Ca isthmu v 1983 , sekundární hypoparathyreoza / - léčeného pro Psoriatickou artritidu roky- kombinace MTX 7,5 mg á 10 dní / hepatopathie / + biologika 1.cyklus: Golimumab od 19.12.2013 do 9.4.2015 , pro neefekt 1. swith na Adalimumab od 28.4.2015 - aplikace 1x za 2 týdny do 9/2021 , asi měsíc po 2. dávce vakciny proti Covidu 19 ( po 7 letech nízké aktivity ) masivní vzplanutí onemocnění - artritida ramena l. dx, kolena l. dx RC l. dx, MCP II-V , kdy pro otok ruky prakticky nelze diferencovat jednotlivé klouby , IPP III , výpotek koleno a rameno zánětlivý, lokální aplikace kortikoidů jen s malým efektem . CRP 101 mg/l, FW 47/h. jinak v laboratoři jen mírná hepathopathie / idem jako mívá /, glykemie 9 - je diabetik a le 14,7 / reakce na kortikoidya stabilně mívá kolem 11,o / s mírnou neutrofilií , afebrilní. 2. swith 11.10.2021 na Sekukinumab -300 mg týdně- úvodní dávkování. Odpověď zatím neznáme. Děkuji za odpověď. Pozn. 3. dávka by u pac. měla být ev. až v 12/2021 nebo 1/2022
Sdílet

Reakce: 5

Otázka je spíše, jestli se jedná skutečně o reakci po očkování. Odstup 1 měsíc po 2. dávky, CRP 101 u PsA, to bych spíše měla podezření na infekční komplikaci u diabetika na imunosupresi.
Dokud nebude ev. infekce vyřešena, nepovažuji očkování 3. dávkou za vhodné,

MUDr. Liliana Šedová
MUDr. Liliana Šedová 20. 10. 2021 08:14

Postvakcinační artritida nebo vzplanutí základního onemocnění se ve většině případů odehrává během několika málo dnů od očkování. Tento polymorbidní a imunokompromitovaný pacient je jistě vhodným kandidátem přeočkování posilovací dávkou vakcíny, ale až po vyloučení event. septické artritidy, která může být vzácně i polyartikulární, a zároveň až bude klinický stav stabilizovaný...

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Jednalo se opravdu o masivní vzplanutí aktivity cca měsíc po 2 vakcině proti onem. Covid 19 ,
a ne o septickou artritidu 8 kloubů , jak mi bylo odpovězeno.
Po 1. dávce Cosentyxu 300 mg byl pokles CRP na 15,5 mg/l a kultivace z výpotku negativní.
Tudíž stále nevím, zda je v tomto případě vhodné pacientovi nabídnout 3 dávku vakciny.
Jak si jinak vysvětlit exacerbaci onemocnění po 7 letech remise a ještě tak masivní. ??
Jinak se nic mimořádného totiž nestalo / infekt, operace.../
S pozdravem.

Tak jak to nyní uvádíte, tak se nejspíš opravdu jednalo o exacerbaci PsA a ne o septickou komplikaci. Protože jsme neměli všechny podklady, tak jsme pouze uváděli, že je třeba tuto komplikaci vždy vyloučit. Osobně jsem se s velmi podobným polymorbidním PsA pacientem na infliximabu s polyartikulární exacerbací artritidy, bohužel septické, již setkal (ale bez předchozího očkování...).

Pokud jsem to správně pochopil, tak poslední aplikace adalimumabu byla koncem 9/21, předpokládám, že buď pro exacerbaci po očkování . Následně byl 11.10. nasazen Cosentyx. Není uvedeno, kdy přesně bylo dokončeno druhé očkování, lze usuzovat, že to mohlo být během léta (6-7/21). Z vlastní zkušenosti nejsou takto těžké exacerbace artritidy po očkování příliš časté, obvykle odeznívají během několika dnů až málo týdnů. Data z větší sestavy pacientů (NY, 1. dávka – 1101, 2. dávka – 626 pacientů) byla recentně publikována a ukazují, že ke středně až závažnému vzplanutí může dojít u cca 15% pacientů. Většinou jde o artralgie > únavu > myalgie > artritidu, většina vzplanutí odezněla během 7 dnů a méně než 10% vzplanutí trvalo déle než 3 týdny (Barbhaiya M, et al. Ann Rheum Dis. 2021 Oct;80(10):1352-1354).

Na své odpovědi jinak nic neměním, domnívám se, že tento pacient je zcela jistě vhodným kandidátem přeočkování posilovací dávkou vakcíny za náležitého vysvětlení možné exacerbace artritidy, kterou v případě současné pandemie C19 považuji za menší zlo.

Musím s panem profesorem ve všech bodech souhlasit, i když chápu Vaše rozpaky.
Zvolila bych probrat s pacientem pro a proti, a nechat mu možnost volby.

MUDr. Liliana Šedová
MUDr. Liliana Šedová 1. 11. 2021 20:37

Další případy

Revmatolog

Psoriatická entezitida vs primární ostruha

Dobrý den, ortopedem byla odeslána pacientka k revmatologickému vyšetření. 58 let, OA: HT, Psoriasis vulgartis, Asthma, HT, Barretův jícen - disp gastroenterologie. Pacientka si delší dobu stěžuje na úporné bolesti v oblasti úponu levé achillovy šlac...

3 22. 7. 2022 Číst více
Revmatolog

Indikace biologické léčby u pacientky s periferní f spondylartritidy a pozit. autoprotilátkami

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor na nasazení a typ biologické léčby u pacientky s perif. formou spondylartritidy . Epikríza: 46letá pacientka, HLA B 27 + , v r. 2018 oligoartritida MTP kloubů + I MCP , pozitivní serologie Chlamydia pn...

3 23. 11. 2021 Číst více
Revmatolog

Atypický začátek PsA

Prosím laskavě o zhodnocení případu a postupu, vyjádření k diagnose a léčbě , konkrétní dotaz je zda se jedná o PsA či RA a zda je možný akutní začátek PsA jak je uvedeno v kasuistice . Děkuji za laskavou odpověď . žena r. n. 2001 RA: babičk...

1 13. 10. 2021 Číst více
Odebírejte náš
newsletter
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.