Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.

Květnové novinky v revmatologii
Knižní tip - Systémová sklerodermie, farmakologická účinnost u Stillovy choroby i téma infekční mortality u autoimunitních nemocí. Čtěte více.

×

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

Nenechte si ujít ty nejzajímavější případy z klinické praxe. Inspirujte se. Vzdělávejte se. PTEJTE SE.

» Přehled případů » Nejasná diagnóza » Arthralgie s exanthemem

Arthralgie s exanthemem

9. 6. 2023

30letá žena, viz foto příloha, prosím o radu - etiologie, ev. další vyšetřovací či léčebný postup? Děkuji.

- recidivující makulopapulosní generalisovaný exanthem - první projevy 2021,pak až doposud bezpříznaková - polyarthragie - okamžitě mizí po Prednisonu - velmi vysoké zánětlivé markery - rychlá úprava po Prednisonu - opakovaná ATB terapie bez efektu (praktický lékař) - efektní kortikoterapie, recidiva po vysazení (krátkodobý náraz Prednisonem u praktického lékaře) - autoprotilátky negat, ANA 1:160 Alergie na PNC - exanthem Psoriasa u bratra Systémová sklerodermie u matky Neprůchodnost vejcovodů

----------------------------------------------------------------------------

Genetická vyšetření lidského genomu Metoda Výsledek Hodnota Stanovení HLA-B*27 metodou reanegativníR negativní
Kontroloval: Mgr. KH Uvolnil(a): MVDr. GV; Laboratoř IFCOR-99 

Laboratorní výsledky (28.04.2023) Urea 4 mmol/l (2-6,7) (0-50) Kreatinin 79,3 µmol/l (49-90) (0-750) Odhad glomerulární filt 1,31 ml/s na 1,73 (1-2,5) (0,25-10) Glomerul. filtrace CKD-EPI 1,44 ml/s na 1,73 (1-3) (0,3-15) Kyselina močová 256 µmol/l (150-350) (0-900) ALT 0,1 µkat/l (0-0,73) (0-10) CRP 116,4 mg/l (0-5) (0-150) Revmatoidní faktor 14,5 kU/l (0-14) (0-500) pH 5 (4,8-7,4) (2-10) Bílkovina negativní arb.j. Glukosa ++ arb.j. Ketony negativní arb.j. Bilirubin negativní arb.j. Urobilinogen negativní arb.j. Leukocyty chemicky negativní arb.j. Krev negativní arb.j. Hustota 1020 kg/m^3 (1010-1028) (990-1050) Nitrity negativní arb.j. Erytrocyty 0-4 [10^6/l] Leukocyty 0-4 [10^6/l] Epit.dlaždicovité 0-4 [10^6/l] Epit.kulovité 0-4 [10^6/l] Bakterie 2 arb.j. (0-0) (0-4) Hlen 2 arb.j. (0-0) (0-4) Kvasinky 1 (0-0) Leukocyty 2,3 [10^9/l] (4-10) (0-30) Erytrocyty 4,41 [10^12/l] (3,8-5,2) (1-8) Hemoglobin 136 g/l (120-160) (60-220) Hematokrit 0,39 [1] (0,35-0,47) (0,2-0,6) MCV 87,8 fl (82-98) (60-120) MCH 30,8 pg (28-34) (13-50) Trombocyt 123 [10^9/l] (150-400) (50-700) Lymfocyt 40,8 % (20-45) (0-90) Monocyt 10,5 % (2-12) (0-42) Granulocyty 48,7 % (46-86) (20-95) Lymfocyty - abs.poč. 0,9 [10^9/l] (0,8-4) (0-10,5) Monocyty - abs.poč. 0,2 [10^9/l] (0,08-1,2) (0-4) Granulocyty - abs.poč. 1,2 [10^9/l] (3,1-6) (1,8-7,5) Sedimentace za 1 hod 29 mm (3-8) (0-100) Sedimentace za 2 hod 60 mm (9-15) (0-100) anti ssDNA IgG ELISA......... Negativní 0,100 0,000 - 18,000 U/ml Schválil(a) a uvolnil(a): Mgr. OŠ; Laboratoř IFCOR-99

----------------------------------------------------------------------------

Imunologie, autoimunita Metoda Výsledek RF IgM ELISA 0,100 Negativní 0,000 - 17,990 U/ml RF IgA ELISA 0,100 Negativní 0,000 - 17,990 U/ml RF IgG ELISA 5,700 Negativní 0,000 - 17,990 U/ml Anti-CCP IgA ELISA 0,200 Negativní 0,000 - 0,891 Anti-CCP IgG ELISA 0,220 Negativní 0,000 - 0,891 Anti-MCV ELISA 3,090 Negativní 0,000 - 19,999 U/ml ANF (ANA) IF - titrace 1:160 Pozitivní Anti-dsDNA IF Negativní Anti-dsDNA ELISA <10,000 Negativní 0,000 - 99,999 IU/ml Anti-ENA ELISA 0,820 Negativní 0,000 - 1,000

Komentář: ANF - zrnitý typ fluorescence. anti-nukleosomy IgG Negativní anti-histony IgG Negativní Komentář: IgG protilátky proti nukleosomům a histonům metodou imunoblot n e g a t i v n í. Kontroloval: 38/2

--------------------------------------------------------------------------------
Vytištěno: 17.05.2023 14:11 Uvolnil: Ing. LH
--------------------------------------------------------------------------------

Imunologie, autoimunita Metoda Výsledek RF IgM ELISA 6,300 Negativní 0,000 - 17,990 U/ml RF IgA ELISA 5,500 Negativní 0,000 - 17,990 U/ml RF IgG ELISA 6,200 Negativní 0,000 - 17,990 U/ml Anti-CCP IgA ELISA 0,200 Negativní 0,000 - 0,891 Anti-CCP IgG ELISA 0,160 Negativní 0,000 - 0,891 Anti-MCV ELISA 0,000 Negativní 0,000 - 19,999 U/ml ANF (ANA) IF - titrace 1:320 Pozitivní Anti-dsDNA IF Negativní Anti-dsDNA ELISA <10,000 Negativní 0,000 - 99,999 IU/ml Anti-ENA ELISA 1,330 Pozitivní 0,000 - 1,000 Anti-Sm ELISA 0,120 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-SS-A ELISA 0,130 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-SS-B ELISA 0,150 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-Sm/U1RNP ELISA 0,090 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-RNP-70 ELISA 0,160 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-Scl-70 ELISA 0,080 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-Centromera B ELISA 0,900 Negativní 0,000 - 1,000 Anti-Jo-1 ELISA 0,070 Negativní 0,000 - 1,000 Komentář: ANF - zrnitý typ fluorescence. anti-nukleosomy IgG Negativní anti-histony IgG Negativní

Komentář: IgG protilátky proti nukleosomům a histonům metodou imunoblot n e g a t i v n í. ANCA (ethanol) IF screen. Pozitivní - pANCA/ANF ANCA (formalin) IF Negativní Komentář: Přítomnost ANCA protilátek nepotvrzena. Anti ß-2-glykoprotein IgM 0,000 Negativní 0,000 - 0,800 Anti ß-2-glykoprotein IgG 0,240 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-kardiolipin IgM 0,000 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-kardiolipin IgG 0,210 Negativní 0,000 - 0,800 ACLA+ß-2-glykoprotein IgM 0,000 Negativní 0,000 - 0,800 ACLA+ß-2-glykoprotein IgG 0,270 Negativní 0,000 - 0,800 anti-fosfatidylcholin IgM 0,000 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-fosfatidylcholin IgG 0,000 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-fosf.-ethanolamin IgM 0,000 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-fosf.-ethanolamin IgG 0,000 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-fosfatidylinositol IgM 0,000 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-fosfatidylinositol IgG 0,220 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-fosfatidylserin IgM 0,000 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-fosfatidylserin IgG 0,180 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-sfingomyelin IgM 0,000 Negativní 0,000 - 0,800 Anti-sfingomyelin IgG 0,000 Negativní 0,000 - 0,800
Schválil(a): Mgr. IZ; Centrální laboratoř BRNO

Výsledky po krátkodobé léčbě Medrolem 8 mg denně: Laboratorní výsledky (06.06.2023) Urea 4,7 mmol/l (2-6,7) (0-50) Kreatinin 80,1 µmol/l (49-90) (0-750) Odhad glomerulární filt 1,29 ml/s na 1,73 (1-2,5) (0,25-10) Glomerul. filtrace CKD-EPI 1,42 ml/s na 1,73 (1-3) (0,3-15) ALT 0,1 µkat/l (0-0,73) (0-10) AST 0,25 µkat/l (0-0,67) (0-10) CRP 1,3 mg/l (0-5) (0-150) Revmatoidní faktor 4,3 kU/l (0-14) (0-500) pH 6 (4,8-7,4) (2-10) Bílkovina negativní arb.j. Glukosa negativní arb.j. Ketony negativní arb.j. Bilirubin negativní arb.j. Urobilinogen negativní arb.j. Leukocyty chemicky negativní arb.j. Krev negativní arb.j. Hustota 1020 kg/m^3 (1010-1028) (990-1050) Nitrity negativní arb.j. Erytrocyty 0-4 [10^6/l] Leukocyty 0-4 [10^6/l] Epit.dlaždicovité 5-10 [10^6/l] Epit.kulovité 0-4 [10^6/l] Bakterie 2 arb.j. (0-0) (0-4) Hlen 2 arb.j. (0-0) (0-4) Leukocyty 5,2 [10^9/l] (4-10) (0-30) Erytrocyty 4,69 [10^12/l] (3,8-5,2) (1-8) Hemoglobin 150 g/l (120-160) (60-220) Hematokrit 0,42 [1] (0,35-0,47) (0,2-0,6) MCV 89,3 fl (82-98) (60-120) MCH 31,9 pg (28-34) (13-50) Trombocyt 282 [10^9/l] (150-400) (50-700) Lymfocyt 38,6 % (20-45) (0-90) Monocyt 7,5 % (2-12) (0-42) Granulocyty 53,9 % (46-86) (20-95) Lymfocyty - abs.poč. 2 [10^9/l] (0,8-4) (0-10,5) Monocyty - abs.poč. 0,4 [10^9/l] (0,08-1,2) (0-4) Granulocyty - abs.poč. 2,8 [10^9/l] (3,1-6) (1,8-7,5) Sedimentace za 1 hod 3 mm (3-8) (0-100) Sedimentace za 2 hod 5 mm (9-15) (0-100)

Přílohy:
Sdílet

Reakce: 1

Není to dle fotografie místy urtikarie? Zkonzultoval bych dermatologa a požádal ho o provedení excise z morf a histologii. Mohlo by to potvrdit či vyloučit vaskulitidu. Doplnil bych ještě hladiny C3, C4 (hypokomplementemické vaskulitidy či urtiky? ), paraprotein, free-lite, IgE a ostatní imunoglobuliny, protilátky na celiakii, funkci štítné žlázy včetně protilátek, pátral bych po lymfomu, provedl orgánové přešetření (paraneoplastické projevy?) . S urtikou se pojí mimo jin také infekce helikobakter pylori i další. Jednou měla také glykosurii- má DM I typu? Každopádně pozitivita ANA si vyžádá, pokud se na nic jiného nedojde, sledování v revmatologické poradně. Systémové onemocnění pojiva se může vyvinout i časem.

Další případy

Revmatolog

Elevace CRP nejasné etiologie

Dobrý den, vážení kolegové, posílám případ mé pacientky: 79letá pacientka, diabetička na metforminu, s paroxysmální Fis, s autoimunitní thyreoditis, familiární hyperkalcémie, osteoporoza, anam tromboza v. politea, anxiozní syndrom. odeslnaná od PL pr...

1 20. 5. 2024 Číst více
Revmatolog

Pacientka po CMP

Dobrý den, vážení kolegové, mám pacientku ročník 1979, která doposud zdravá, sportující, vegetariánka, zde byla u mě vyšetřována pro epizodu poruchy řeči a brnění rtů, následováno bolestí hlavy (1/24). Uzavřeno jako TIA, vs migrenozní aura, provedena...

2 7. 5. 2024 Číst více
Revmatolog

Podezření na m.Bechtěrev

Dobrý den, obracím se na Vás jako lékařka s prosbou o radu ohledně dalšího postupu při podezření na m.Bechtěrev. Pacientka ročník 90, již 6. týden bolesti v SI-skloubení s vystřelováním do hýždě. Na MRI sacroilitis vpravo, lehce zvýšená sedimentace,...

2 3. 4. 2024 Číst více
Odebírejte náš
newsletter
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z Revma-online.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.